Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Als je zoekt naar de beste e-mailclient onder Windows kom je The Bat van RitLabs regelmatig tegen. Maar net zo vaak zie je het ook als moeilijkste e-mailclient staan. De Calvin Groep gebruikt The Bat nu bedrijfsbreed. Enerzijds kun je stellen dat het met 2 personen niet erg breed is, maar anderzijds heb je iemand met 35 jaar IT-ervaring (ondergetekende) en een C.E.O. die IT gewoon als een hulpmiddel ziet en dus eerder een echte eindgebruiker is.

Dus waarom The Bat en wat zijn de indrukken?

Zoals (helaas) zo vaak ontstond de eerste interesse in de IT-hoek. Een constante drang naar vernieuwing en verbetering zorgde ervoor dat ik eens verder ging zoeken dan Outlook. Na wat experimenteren met verschillende programma's toch maar een keer The Bat gedownload (hoewel ik aanvankelijk wel wat werd ontmoedigd door de recenties dat het heel moeilijk in te richten was).

Maar die initiĆ«le reservering werd al snel overwonnen door het gebruiksgemak (ja GEMAK!) van The Bat. Heel makkelijk (om maar ergens te beginnen) is de Quick Reply functie. Keurig nette e-mail zonder veel moeite. En dan de virtuele folders. Zoooo makkelijk dat ik bijna nooit meer in de reguliere folders kijk.  Het volgende pluspunt voor mij waren de krachtige regels. Dus ik ben toch maar gaan proberen om Mevrouw Heijna ook te overtuigen van The Bat (zij was een fervent Outlook gebruiker).

Ok, ik heb de eerste installatie gedaan (mail accounts en zo), maar tijdens de uitleg heeft ze zelf haar Virtule Folders gemaakt en is ze ook al aan de slag gemaakt met de eerste regels. Wat begon als 'dan gebruiken we in ieder geval hetzelfde' was binnen no time omgeslagen naar enthousiasme!

Maar waar komen dan die sceptische geluiden vandaan? Een nadeel van The Bat is de menustructuur. Er zit ZOVEEL in dat je niet snel even een functie vindt, en als je alles wilt bestuderen voordat je het gaat gebruiken, haak je waarschijnlijk af. Maar als je gewoon de dingen gebruikt die je nodig hebt en dan gaat zoeken naar dingen die makkelijk zouden zijn, is het risico dat je afhaakt klein, maar de kans dat je vindt wat je nodig hebt (of je handig lijkt) groot. En zeker als je iets meer beveiliging van je informatie wilt, is The Bat een geweldige keuze.

Maar neem er vooral de tijd voor!