Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Als je partner je vraagt wat op het internet te gaan zoeken, zeg je natuurlijk 'ja'. En als ze dan als onderwerp 'de veranderingen in de loop der tijd' opgeeft, begin je al snel te glimlachen.

Inderdaad. Mijn eerste 'Desktop PC' moest inderdaad op je bureau staan en de dubbele 8 inch floppy kon je in het hele huis horen.  De eerste 'portables' waren alleen portable na wat gewichtstraining en de beeldschermpjes waren zo klein dat je tijdens het tikken moest scrollen. Maar iedereen was jaloers omdat je 'state of the art' spullen had voor je werk.

Dus er is behoorlijk wat veranderd. De nieuwste 'portable' van HP is minder dan een kilo, heeft een HD scherm, werkt ook op batterij en is qua performance nauwelijks te vergelijken. Toch zit er nog geen 40 jaar tussen. Alleen dit zijn verbeteringen die je wellicht verwacht. Andere dingen betreffen echte veranderingen.

Zo reisde ik vroeger veel en CompuServe was toen op reis net zo belangrijk als mijn creditcard. En zodra ik op een hotelkamer kwam, begon ik met twee 'uitdagingen'. De eerst was zorgen voor spanning voor mijn portable PC (gelukkig al IETS kleiner, maar nog steeds flink). Meestal was dat met wat voorbereiding, een verloopstekker of een speciaal meegenomen tussensnoer snel opgelost.

Uitdaging twee was minder triviaal: krijg verbinding met CompuServe. Stap 1 was het juiste toegnagsnummer voor het land waarin je was. Maar met wat voorbereiding was dat simpel. Dan moet je je modem (de koppeling tussen PC en telefoonnet) aansluiten. Alleen..... Daar kwamen wel wat hobbels bij.

Vraag 1: is er een bedchikbaar wandplug? Zo nee, is de telefoon dan aangesloten met een plug zodat je de telefoon kunt ontkoppelen en je modem aan kunt sluiten?
Als je geluk hebt is dat het geval en kun je direct gaan zoeken naar de juiste stekker. Zoals je kunt zien aan deze kleine collectie, waren/zijn dat er nogal wat:

Telefoonstekker 

Als er OF geen stekker gebruikt kan worden OF je hebt geen goede stekker, dan moet je plan B raadplegen: gebruik twee naalden om de telefoondraden te doorkruisen en sluit met twee krokodillenklemmetjes een universele contrastekker aan (maak geen sluiting en denk eraan: sommige huiscentrales hebben hoger spanning op de draden dan Nederlandse telefoons: slecht voor de vingens EN voor een eventueel modem!).

Als je eenmaal een van modems hebt aangesloten volgt test 1: krijg je een kiestoon? Zo niet, klopt je kabel waarschijnlijk niet (zeker bij plan B een niet onredelijke aanname). 

Maar heb je wel een kiestoon, dan kun je naar stap twee: Kies het juiste nummer. Als je je huiswerk goed gedaan hebt, weet je al het juiste nummer voor de regio waar je bent. De meeste hotels geven wel aan of je een NUL voorafgaand aan het nummer moet kiezen of niet. Dan kiezen: PULSE of TONE? Probeer maar gewoon, want dat staat (bijna) nergens.

Als alles goed is, wordt je beloond door een fluittoontje. Dat is het teken dat je een ander modem bereikt hebt. Met een paar seconden is het stil en kan je computer e-mail ophalen en sturen. En als je geluk hebt, ben je pas een kwartier op je kamer. Als je pech hebt, ben je al een keer in slaap gevallen en ben je een dag verder.

Dit hele verhaal kwam bij me boven toen ik in het kader van de zoekopdracht van mijn vrouw dit artikel vond: Als een stekker...

Maar zoals gezegd: dit was een zoekopdracht van mijn vrouw en dit heeft ze er van gemaakt: De Nieuwe Tijd

Je komt echter meer verbeteringen tegen dan echte veranderingen. Opslag is van een grote floppy naar een flash drive met een veelvoudige capaciteit gegaan. Maar is dat wel echt nieuw? Alle verbeteringen in platte beeldschermen zijn heel indrukwekkend. Maar zijn het veranderingen of is het gewoon een stukje (r)evolutie?

Evolueren gebeurt door gewoon je deur dicht te doen en te blijven zoeken naar verbeteringen. Een echte verandering vraagt in ieder geval om creativiteit. Maar ook om maatschappelijk acceptatie daarvan.

The Modern HusbandMijn partner wil dan wel graag dat dit beeld werkelijkheid wordt, maar voorlopig lach ik er nog om en zie ik het niet gebeuren dat vrouwen hun man zo onderwerpen.

Hoop ik....