User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Is een huis slim, of heeft u liever dat uw huis gehoorzaam is? 

De term 'slim' wordt vaak gebruikt als we het hebben over de nieuwere apparaten die je via afstandsbedieningen, timers of zelfs interactie tussen apparaten kunt bedienen. Tuurlijk is het leuk dat het licht aangaat als je thuiskomt, maar is dat nu een 'slim huis' of gewoon een 'gehoorzaam huis' omdat je ergens hebt opgegeven dat je wilt dat het licht aangaat als je de achterdeur open doet? En als je vergeet op te geven dat het systeem dat niet mag doen als je vrouw nog op bed ligt wordt je er nog dagen aan herinnerd dat JIJ niet zo slim bent. Je vrouw zal nooit het huis verwijten niet slim te zijn!

Dus een 'gehoorzaam huis' is eigenlijk een veel betere term dan een 'slim huis'. Maar inderdaad kun je een modern huis wel veel meer aanleren dan ooit te voren. En dat kan op veel verschillende manieren (en binnen heel verschillende budgetten).

Een van de simpelere vormen van 'Domotica' is natuurlijk het setje 'tussenstekkers' met afstandbediening waardoor je zonder op te staan lampen in de kamer aan of uit kunt doen. En natuurlijk de schakelklok die ervoor zorgt dat het koffie-apparaat net is doorgelopen als je beneden komt of de lichtsensor die een buitenlicht aandoet als er iemad rondloopt. En natuurlijk kennen we allemaal de thermostaat die de verwarming schakelt op basis van onze voorkeuren en de temperatuur.

Maar door de toevoeging van een 'controller' wordt er opeens nog veel meer mogelijk. Je huis heeft opeens 'sensoren' en 'actoren'. De actoren zijn de apparaten, de sensoren kunnen een klok of een (licht) sensor zijn. Maar er zijn nog veel meer voorbeelden te bedenken. Beide types worden gekoppeld met de controller die vervolgens de sceptor kan zwaaien!

De uitdagingen

Als je zegt "ik wil wel zo'n slim huis" dan is er niet direct een duidelijke richting te geven. Wil je een kookplaat dan is het relatief simpel: gas, electra, keramisch of inductie (los van merken), maar zeg je 'Domotica' dan zijn er veel meer mogelijkheden. Philips heeft een eigen variant "Hue". Logitech doet er aan mee met hun Harmony (eigenlijk geboren uit hun afstandsbediening) en dan is er het inmmiddels redelijk uitgebreide KlikAanKlikUit en HomeWizard. Maar dit zijn allemaal fabrikantgebonden systemen (al flirten ze wel wat met elkaar). Daarnaast zijn er algemene standaarden zoals Z-Wave en Zigbee, die beiden een hele schare fabrikanten aan zich hebben weten te binden.

Homey is een Nederlands product (van Athom) dat probeert alle standaarden te ondersteunen en in één controller samen te brengen. Een verleidelijk idee met uiteraard een aantal nadelen, waaraan we op deze website veel aandacht besteden en zal Homey vaak ons eerste advies zijn. Eigelijk hou je met Homey "alle opties open" en kun je dus ook delen kosten-effectief doen terwijl je andere dingen geavanceerd doet.

Maar Homey kent zijn beperkingen en wil je gewoon meer, dan kom je uit op een ander systeem (dat helaas ook duurder zal zijn en waarbij je waarschijnlijk ook meer hulp nodig hebt!). Zijn je wensen beperkter, dan kun je met een veel simpeler systeem uit en hou je genoeg geld over voor een etentje.

Heb je eenmaal de keuze hemaakt voor een bepaald systeem dan komt de keuze van de controller om de hoek kijken. De Homey hebben we al besproken. Kies je voor een van de 'propietary' systemen (zoals KlikAanKlikUit) dan is het vaak simpel: kies een van de controllers van het gekozen systeem. Maar heb je gekozen voor bijvoorbeeld Z-Wave dan zijn er veel meer opties. 

Het kiezen van sensoren en actoren is eigenlijk simpeler. Als je weet wat je wilt bereiken zoek je gewoon naar het juiste device dat kan doen wat je wilt EN door het door jou gekozen systeem  ondersteund wordt. Maar als je controller verschillende systemen ondersteunt kan het nog moeilijk worden. Stel je wilt een lamp aan en uit doen. Dan kun je een Z-Wave tussenstekker kopen (tientallen Euro's) of een goedkoop setje (een paar tientjes voor drie!) Maar er zijn ook verschillen. Het bereik van beide stekkers is beperkt, maar meerdere Z-Wave stekkers geven onderling de opdrachten door zodat je hele huis een 'Z-Wave' netwerk kan worden. En ook niet onbelangrijk: Z-Wave schakelaars geven antwoord. Dus de controller weet of een opdracht wel of niet is uitgevoerd.

Als de geschakelde lampen 'in het zicht' zitten, dan is zo'n KlikAanKlikUit setje wellicht interessant. Maar moet het licht op zolder uit, dan is Z-Wave wellicht beter, al kan het dan wel zijn dat je meer Z-Wave apparaten nodig hebt om een goed netwerk te kunnen bouwen.

Maar met een goede planning en een goede uitvoering krijg je dan ook een extreem gehoorzaam en gedienstig huis dat ervoor zorgt dat iedere dag een glimlach op je gezicht verschijnt. En Calvin Consulltancy wil je daarbij graag helpen!