In een ander artikel heb ik al uitgelegd hoe je met een simpele schakelaar toch meerdere functies kunt aanroepen (zie Onze schakeltruc). Maar als je gebruik maakt van Fibaro-schakelaars kun je het ook anders (mooier) oplossen. Je kunt de schakelaar namelijk ook gebruiken als 'Scene controller'. Praktisch gezien is dat eigenlijk een multi-schakelaar. Je krijgt dus niet alleen een aan-/uit-status voor je schakelaar, maar een aantal verschillende statussen afhankelijk van het aantal keren dat de schakelaar wordt ingedrukt.

Je kunt dan events maken per gekozen scene (aantal klikken). Maar tegelijk wil je dat de direct aangesloten lamp niet meer reageert op de schakelaar (dus schakel je zelf wel via een van de scenes!). Bij een enkelvoudige schakelaar is dit eenvoudig:

In plaats van de schakelaar aan te sluiten op de S1-ingang sluit je de schakelaar aan op de S2-ingang. De uitgang (Q) wordt gecontroleerd door de S1-ingang en zal nu dus niet meer schakelen als je de fysieke schakelaar gebruikt.

Je kunt nu S2 gebruiken als Scene controler!

Maar bij een dubbele schakelaar werkt dit natuulijk niet en moeten we via het programmeren van de schakelaar ervoor zorgen dat de verbinding tussen S1 en Q1 dan wel S2 en Q2 wordt verbroken. In theorie zou dit moeten werken door de juiste parameters in te stellen, maar in de praktijk werkt dat helaas niet. Het probleem is aangemeld bij Fibaro, maar er is nog geen oplossing beschikbaar.

Het programmeren van de schakelaar gaat door middel van het zetten van de parameters. 

We gebruiken in dit artikel S2 (van een enkele schakelaar) als voorbeeld maar de corresponderende parameter voor S1 zetten we tussen haakjes (maar zoals gezegd: dat werkt nog niet).

Stap 1 is het zetten van parameter 29 (28). Hiermee geef ik aan dat ik scenes wil gebruiken, De switch kent de volgende opties:

  • 0: Geen gebruik maken van Scenes
  • 1: Maak gebruik van de scene 'Enkele klik'
  • 2: Maak gebruik van de scene 'Dubbele klik'
  • 4: Maak gebruik van de scene 'Driedubbele klik'
  • 8: Maak gebruik van de scenes 'Ingedrukt' en 'Losgelaten'

Als je gebruik wilt maken van de scenes 'Enkele klik' en 'Dubbele klik' moet je Parametert 29 (28) de waarde 3 geven; 15 wil dus zeggen 'alle scenes'.

In de meest simpele situatie sluit je dus je fysieke schakaar aan op de S2 van een enkelvoudige Fibaro schakelaar (FGS-213) en programmeer je parameter 29 met de waarde 15. Zie ook Fibaro parameters opvragen. Nu zul je in je device management zien dat de Scene verandert afhankelijk van het aantal keren dat je de schakelaar indrukt.

Maar hier komt ook nog om de hoek kijken de vraag wat voor schakelmateriaal je gebruikt. Bijvoorbeeld: met GIRA drukvlakschakelaars werken de scenes voor 1, 2 of 3 keer drukken goed. Maar de scenes voor 'ingedrukt houden' en 'loslaten' werken niet!

In het bovenstaande voorbeeld heb ik de naam van de scene 'Key pressed twice' hernoemt naar 'Werk'!

Je zult merken dat als je de Scene 'dubbel ingedrukt' wilt triggeren, je echt snel achter elkaar moet drukken.... Ga je het 'te bewust' doen, dan is het waarschijnlijk te traag en krijg je twee keer de Scene '1 keer gedrukt'. Maar na wat oefenen wordt het een automatisme!

Let op: Als je een schakelaar voor Scenes wilt gebruiken kun je NIET direct een appasraat (Lamp) aansluiten (Dus OF S1 en Q2, OF S2 en Q1 of S1 en S2 maar GEEN Q* gebruiken).

.