Volgens de 'Hitchhikers Guide to the Galaxy' was de groot gedrukte kreet 'Don't Panic' op de kaft één van de belangrijkste redenen waarom het boek zo goed verkocht. Natuurlijk niet direct een wetenschappelijk onderbouwde uitspraak, maar in heel veel gevallen sowieso een goed advies. En zeker als je scripts gaat schrijven voor HomeSeer.

Dit is een voorbeeld van een foutmelding:

De eerste melding is eigenlijk niet belangrijk. De 2e, 3e en 4e zijn steeds hetzelde. En geven direct de enig fout aan die je moet herstellen:

 

Een ontbrekende 'n' was de hele fout! Zeker die eerste melding kan je heel erg op het verkeerde spoor zetten.

Maar dit voorbeeld is gebaseerd op een VB script. Als je (om begrijpelijke redenen) liever C# gebruikt kan het nog erger. Deze melding bijvoorbeeld:

wordt veroorzaakt door een van de meest voorkomende C# foutjes:

Een vergeten puntkomma!

Wat ik doe om snel te weten waar een fout vandaan komt? Ik gebruik een losse editor voor het bestand en twee browser vensters. De eerste met de Event View van HomeSeer zodat ik snel het script kan draaien en de tweede met het Log zodat ik snel het resultaat zie. Door nu in kleine stapjes te werken heb ik heel snel de regel boven water die een fout veroorzaakt.

Als editor gebruik ik Visual Slick Edit zodat ik (o.a.) snel blokken om kan zetten naar commentaar (en weer terug).

Werk je met VB kijk dan ook naar de TenWare tools die je de mogelijk geven om gebruik te maken van Visual Basic. en van daaruit te testen.

Belangrijkste advies: maak kleine stapjes en Don't Panic!