Het idee is simpel: als ik beweeg wil ik er wel licht bij. Maar de praktijk is wat moeilijker. Het aanschakelen van de verlichting als er beweging wordt gedetecteerd is simpel, maar het uitschakelen is doorgaans wat moeilijker.

Een bewegingssensor geeft meestal een signaal af bij beweging en een tweede als er geen beweging meer is. Klinkt logisch. En de tijd dat er geen beweging gedetecteerd mag worden voordat het signaal 'geen beweging' gestuurd mag worden is doorgaans instelbaar. Fijn want als je een sensor op de WC hangt wil je niet dat het licht direct uitgaat als je gaat zitten en je je even concentreert. Maar de WC is een simpel voorbeeld.

Stel je hebt een sensor in de huiskamer. Dan stel je de tijd toch wat langer in?  Maar stel nou dat je gewoon een kopje koffie wilt drinken? Dan wil je het licht ook gewoon aan kunnen doen en dan mag het dus NIET uitgaan als er geen beweging is.

Wat in dat soort gevallen een goede basis is, is je 'slimme' controller zoals HomeSeer. Dus zet de intervaltijd zo kort mogelijk en laat je bewegingssensor gewoon berichtjes sturen naar HomeSeer. En maak gebruik van de HomeSeer events om het licht aan en uit te doen.

Je kunt nu natuurlijk twee events aanmaken: een voor AAN en een voor UIT, beide getriggerd door de bewegingssensor. Dan heb je precies hetzelfde als een directe koppeling tussen de twee. Maar je kunt er ook voor kiezen om bij beweging een timer te starten/resetten en het licht in te schakelen,. Het licht schakel je dan uit als de timer een bepaalde looptijd bereikt.

Het grootste voordeel van deze aanpak is vooral het feit dat je de configuratie makkelijk kunt aanpassen, terwijl je ook alle opties van HomeSeer. hebt Dus je kunt je acties af laten hangen van andere devices en zelfs van virtuele schakelaars.

Mijn advies is dan ook: zet de time-out van een bewegingsensor op de minimale tijd. Schakel het licht aan met een EVENT in HomeSeer bij bewegingsdetectie, (re)start dan ook een timer en laat die timer je lichten weer uitschakelen. Je hebt nu alle vrijheid!