Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

De grootste drempel om over te gaan op Domotica is vaak 'maar die schakelaars zijn toch ook handig'. Klopt: een gewone schakelaar zit altijd op dezelfde plek, hoeft niet uit screensaver gehaald te worden, vraagt niet om een pincode maar reageert direct.

Gelukkig hoef je dat niet op te geven als je (zorgvuldig) kiest voor Domotica. Als voorbeeld nemen we weer de Fibaro inbouwschakelaar.

De Fibaro inbouwschakelaar past in de meeste gevallen gewoon achter een standaard muurschakelaar. Alleen als gebruik is gemaakt van speciale 'platte inbouwdozen' moeten we zoeken naar een andere oplossing.

De Fibaro schakelaar wordt aangesloten tussen de lampen en de bestaande schakelaar. De werking van de bestaande schakelaar blijft in tact, dus je kunt het licht nog steeds met de schakelaar aan en uit doen. Maar dat kan OOK via de app. En je kunt bijvoorbeeld de controller zo programmeren dat een lamp na 5 minuten weer uitgaat.

De enige extra draad die nodig is, is de zogenaamde 'nul-draad'. Die zit standaard niet op een schakelaar. Maar als er naast de schakelaar een stopcontact zit is het geen probleem. Zit er geen stopcontact dan moet er iets meer werk worden gedaan want dan moet de draad uit de centraaldoos komen.

Maar in ieder geval heb je wel direct inzicht in je stroomverbruik. En kun je de lampen achter de schakelaar toevoegen aan 'Naar bed gaan', ongeacht hoe ze aan zijn gezet (via de APP of via de schakelaar). En wat zou je hiervan zeggen: als je een lamp aan doet maar vergeet die binnen x minuten uit te doen, dan gaat dat automatisch. Dus niet meer "Heb je het licht weer aangelaten" want dat wordt automatisch opgelost!