Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

In het artikel WIFI: waar moet ik op letten? gaven we al een aantal punten aan waarom WIFI niet zomaar een eenvoudige feauture is, Maar er zijn nog veel meer aspecten die een rol spelen bij een goede werking van WIFI. In dit artikel vertellen we daar meer over.

Zoals we al aangaven maakt de meeste WIFI gebruik van de 2.4Ghz band. Om dat een beetje in goede banan te leiden is die band in 'kanalen' verdeeld. Denk maar aan de middengolf (band) met zenders (kanalen). Maar net als bij de radio kunnen kanalen elkaar storen. Dus het kiezen van het juiste kanaal is dan belangrijk! En net als bij de radio zijn er ook stoorzenders (en denk dan ook maar aan middengolf als we over 2.4Ghz praten en FM als we het over 5Ghz hebben).

Middels special hard- en software kunnen we het WIFI-gebruik (en de storingen) zichtbaar maken. Althans we zien hoeveel storing er is, we zien niet wat de storingsbron is (broodrooster, mobiele telefoon, magnetron of ....). In het hier vertoonde plaatje kijken we alleen naar het eigen netwerk, maar je kunt ook kijken naar alle netwerken. En zeker in kantoorverzamelgebouwen en winkelcentra zul je zien dat er HEEL veel andere netwerken zijn. Als je pech hebt is het beste kanaal nog verre van optimaal. Maar bij andere netwerken zie je (vaak) een naam en dan kun je eventueel overleggen over de kanaalkeuze. Uiteraard beschikt Calvin Consultancy over deze hard- en software. Maar om goede metingen te kunnen doen zullen we wel ter plaatse moeten zijn!